Lær mer om Knutshøreinen

I 2010 ble det startet opp et forskningsprosjekt hvor reinens arealbruk i Knutshø skulle studeres.

Studien ble avsluttet i 2013 og den faglige ledelsen har vært Norsk Institutt for Naturforskning (NINA).

NINA har studert villreinens arealbruk i Knutshø.
NINA har studert villreinens arealbruk i Knutshø.

Spesielt skulle det ses nærmere på 11 såkalte «fokusområder» hvor det var interessekonflikter mellom hensynet til villreinen og bruks- og utviklingsinteresser.

NINA har benyttet seg av data fra mange ulike kilder for å få et best mulig bilde av arealbruken til villreinen i Knutshø. Blant annet har de brukt kulturhistoriske data, lokalkunnskap, data fra ferdselstellere, data fra overvåkningsprogrammet for hjortevilt og GPS-data fra radiomerkede reinsdyr. Data fra jaktkortene har også vært brukt, noe som viser hvor viktig det er at kortene fylles ut og sendes inn etter jakta. I dette prosjektet ble informasjon om i hvilken grad simler som er felt under jakta har hatt melk i juret hentet fra kortene. Bakgrunn for dette var at data fra overvåkingsprogrammet for hjortevilt viser en klart nedadgående trend i kalvetilveksten i Knutshø, målt som antall kalver per 100 simler og ungdyr i juli. Det var derfor ønskelig å se på om dette kunne skyldes at det er en økende andel gjeldsimler (ikke kalveførende) i Knutshø.

GPS- data kunne bekrefte Knutshøreinens begrensede bruk av området og viste at betydelige arealer har vært lite brukt, noe som samsvarer med en nedgang i kalveantall og kondisjonen til reinen. Det ble dessuten funnet en sterk negativ effekt av veger og hytter på reinsdyras valg av leveområde i Knutshø. Prosjektet har også sett nærmere på effekten av barrierer, som veger og hytteområder, på villreinens trekk og områdebruk. Resultatene tyder på at enkelte områder er lite brukt fordi de er vanskelig tilgjengelig på grunn av barriereeffekter.

GPS- studiene kunne dessuten bekrefte at stopp- og parkeringsforbud, som er innført under villreinjakta langs enkelte strekninger på det omfattende vegnettet i området, har hatt en positiv effekt på villreinens vandringer.

Finn ut hva NINA har kommet fram til i den ferske rapporten «Villreinens arealbruk i Knutshø».