Beiting som Svartkurle-tiltak

Svartkurle (Nigritella nigra) er en totalfredet orkide, klassifisert som sterkt truet i Norsk rødliste for arter. Den er også gitt en egen forskrift; Forskrift om svartkurle som prioritert art.

Kvikne Utmarksråd (KUR) har i en årrekke drevet registrering- og skjøtselsarbeid av svartkurlelokaliteter på Kvikne, deriblant 2 lokaliteter i Handrevet som de siste årene har grodd delvis igjen grunnet manglende beiting.
Da svartkurle er en prioritert art, søkte KUR i samarbeid med grunneier Arnfinn Frengstad om støtte til inngjerding av Handrevet. Beiting av storfe (fortrinnsvis høstbeiting) har vist seg å ha en positiv effekt på Svartkurlen på nærliggende lokaliteter (Brattbost).
Ved høstbeiting av storfe får planten tiden den trenger til frøsetting og frøspredning, og lokaliteten på Brattbost har hatt et økende antall Svartkurle-individer de siste årene.

Grunneier Arnfinn Frengstad og Ingebrigt Storli (KUR) monterer nytt gjerde på Handrevet.

 

Arbeidet med den nye inngjerdingen er gjennomført, og det er sluppet på beitedyr. Vi håper nå at Svartkurlen med tid og stunder reetablerer seg på Handrevet med god hjelp fra beitende støttespillere.

Klar for beite-innsats!